Categories
- Ağaçlar (12)
- Bitkiler (8)
- Çiçekler (23)
- Çiçekli Ağaçlar (8)
- Doğadaki Ağaçlar (1)
- Doğadaki bitkiler (6)
- Doğadan Çiçekler (7)
- Egzotik Çiçekler (3)
- Kaktüs (2)
- Videolar (6)
23 Aralık 2017 Cumartesi
21 Aralık 2017 Perşembe
3 Aralık 2017 Pazar
veselka mushroom Mystery . Esrarengiz mantar cadı yumurtası
Bütün mantarlar içerisinde en esrarengiz olan mantarlardan birisidir .
Cadı yumurtası Veselka mantarı .
Basidiomyceres - klasmanında .Homabasidiomycetidae alt sınıfından ( Gomobazidiomitsety , holobazidiomitsety ) . ismi Phallales veya Veselka latincesş Satyre puant .Genelde ormanda , orman tabanında , yaprakların altında bulunur , burada kayalıklar arasında görünmektedir . Bu mantar Guines rekorlar kitabında yer almaktadır . Hızlı bir şekilde tozlaşması/ üremesi . Dakikada 5 mm uzar iki gün içerisinde görünen şekli alır . İlk başta toprakta yumurta şeklindedir sonra yumurta açılarak içi boş boru şeklinde uzar . Ayır edici özelliğinden birisi de ağır kokusudur . Halk arasında cadı yumurtası da denilir .
İlaç sektöründe kullanılır ülser , böbrek , karaciğer , tümör , tedavilerinde kullanılır . Orta çağdan itibaren kullanılmıştır . Yapılan araştırmalarda daha eski zamanlarda da kullanılmıştır . deri üzerindeki şikayetlerde ve ülser tedavisinde . yapılan araştırmalarda bazı virüsleri yok etmekte ayrıca bazı kanser tedavilerinde ilaç olarak kullanılmaktadır . Veselka mantarı başka faydaları da bulunmaktadır . çeşitli sitelerde yazmaktadır . Yumrusu , yumru hali ilaç için toplanmaktadır . Bilmediğiniz mantarları tüketmeyiniz lütfen .
Mantar ilacı : Medicament Fung veselka şeklinde internetten bu ilaçlara ulaşılır .Kapsül , konsantre , toz ve krem şeklinde bulunmaktadır .
***************
**************
2 Aralık 2017 Cumartesi
Arisarum vulgare , Yılanekmeği , Friar's-cowl
Arisarum vulgare , Yılanekmeği , Friar's-cowl
Akdeniz ve ege bölgelerinde görülür. Toros dağ eteklerinde çekilen bu video Kasım ayında çekilmiştir . çiçeklenme Kasım ayı ayı boyunca görünür , Aralık ta renk değiştirerek solar . çok yıllıdır aynı bölgede tekrar yeşerir . yaz boyunca dinlenir ve kuru , sonbaharda tekrar filizlenir . Ribozom köklüdür .
22 Ekim 2017 Pazar
Helianthus Annus , Teddy Bear flower , ayçiçeği çiçeği
Helianthus Annus , Teddy Bear flower , ayçiçeği çiçeği
İlkbaharda ekilen ve cüce bitkiler katagorisinde olan Helianthus Annus Teddy Bear çinsi bu çiçek yaz ve yaz sonlarında turuncu renkli çiçekler açar . İri ve yumak şeklide olması “Teddy Bear” yani ayıcık Teddy kafası gibi yumuşak ve top şekilde olması bu şekilde isimlendirilmiştir . 60 , 65 cm kadar uzayabilen ve ayçiçeği gibi kıraç topraklarda yetişeceği gibi saksıda da yetişir.
Her türlü toprakta yetişir. (bataklık hariç)
Çiçekleri 13 - 15 cm çapını bulur parlak turuncu rengindedir. Ortalaradoğru koyulaşır bir tüylü peluş ayıcığa benzediğinde yumuşak bir dokunuşu olduğundan ismi bu şekilde kalimıştır Teddy Bear .
Çiçeklenmesi Temmuz dan Eylüle kadar dır , Ekiminden 12 haftaya kadar çiçeklenir . Gövdesi yoğun bir şekilde yapraklanır ve sağlamdır .
Tohumları boyuna göre iri kalmakla beraber , kıraç , yol kenarı , tırmanlarda , taşlıklı arazide , saksıda kolaylıkla yetişir , ihtiyacı olan sadece güneş ve çok kuru olmaya bir toprak . Aynı ayçiçeğinde olduğu gibi güneşi takip ederek güneşten maksimum faydalanır . heliotropism
Çiçeklenmesi ile çeşitli böcek , arı , kelebekler çeker , buda bahçeniz diğer meyve ve sebzelerin çiçeklenmesi için de çekmiş olursunuz .
3 Ekim 2017 Salı
Süsen İris , Irispflanze , ирис , planta del iris, roślina tęczówki
Süsen İris
Çok yıllı olan bu bitkiler yumru veya yassı yumru kökleri vardır .İki yüz'den fazla çeşidi var ve Park bahçe , dere kenarları , doğada kolaylıkla yetişir , bakım gerektirmeyen çiçeklerdir. Bazı türlerin genetiği değiştirilmiştir. Fosillerde yapılan incelemelerde 80 milyon yıl öncesine kadar bu bitkilerin yasamış olduğu kanıtlanmıştır. Bulunduğu ortamda uzun yıllar yasayabilir.
En önemli tüketim alanın parfüm sektörüdür köklerinde elde edilen bu kokular çok aranan kokulardan dır . « Florence iris » . Alman Süseni en önde gelenidir ve İtalya ve Fas’ta bu amaçta yetiştirilir . 1550'ler in Fransa’sında 2.Henri'nin karısı Catherine'nin katkıları ile bu koku oluşturulmuştur , kraliçenin armasında da Süse’nin sembolü bulunmaktadır. 1700’lü yıllarda kök kısmi havandan dövülüyor sonra ince bir elekten elendikten sonra kalan tozları saçlarda kullanırlardı. Bu şekilde mis kokular yayılırdı . Günümüzde ise halen şampuan ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Süsen’in çoğalması çok kolaydır, kendi Köklerinden sürgü yaparak çoğalır , boğumlar dan alıp başka bir yere ektiğinizde orada filizlenir , ayrıca yaz sonlarında parmak kalınlığında içi tohum dolu kapsüller verir , bu kapsüller içindeki Süsen tohumlarının uzun süre yaşamasını sağlar , öğle ki aradan bir yılda geçse kapsülün içindeki tohum gün ışığına kavuştuğunda filizlenerek çıkacak şekilde korunur . Su Süseni batmayan kapsüllerin sayesinde dere veya akarsularla beraber uzun yollar kat eder .
Tarihte , Mısırda Firavun zamanında kutsal bir çiçek sayılır , Romalılar , Avrupa krallıklarında bazı bayrak , flama veya yerel aşiretlerin bayrakların simgesi olmuştur, tekstil motiflerinde , Mimari yapılarda , sanat resimlerde de motif olarak çok kullanılmıştır.
Süsen çiçek dilindeki anlamı nedir ? Mesaj , ileti anlamındadır. Çok güzel çiçekler veren Süsenler her bahçede olması gerekir , özellikle bakimi zor olan bahçelerde fazla zamanınızın olmadığı bahçelerde , bahçe köşelerini değerlendirmek için , atik ve pis suların geldiği yerlerde (Su Süseni) atık sularını filtreleme özelliğinden dikilmesini önerilir .
Bazı görkemli irisler (Süsenler ) şunlardır : Alman Süseni (Iris Germanica) ; Bismarckiana Süseni ( çiçeği çok ilginç taç yapraklar beyaz diğer irisler gibi ama çanak yaprakları ise büyük motifli (damalı) kahverengi tonundadır , küre seklinde ortadan içe doğru hurimsi şişkin bir yapısı vardır) . Rus Süseni (Tigrida ) ; Ensata Süseni ( üçlü sıradan süsen çiçeğini beyaz iricesi ama aralarında boşluk yok taç yapraklar dalgalı bukle fuşia renginde ) ; Orientalis Süseni (üçlü kombine sari krem renginde veya beyaz sari tonları , taç ve çanak yapraklar ince uzun parmak gibi yere paralel ama ucu aşağıya doğru dil seklinde devam eder. Çok rastlama sakta Orta Anadolu ve Güney Anadolu'ya özgüdür) , Milesii Süreni ve Wattii Süsenide güzel olan Sürenlerdendir.
https://idryos.blogspot.com.tr/2017/04/su-suseni-sar-susen-bataklk-suseni-su.html
https://idryos.blogspot.com.tr/2017/03/iris-blue-mavi-iris.html
https://idryos.blogspot.com.tr/2017/04/iris-yellow-sar-susen.html
Arama kelimeleri : how to plant iris , when to plant iris , iris flower , when to plant iris bulbs , iris plant care , where to plant iris wild iris plant ,
https://idryos.blogspot.com.tr/2017/03/iris-blue-mavi-iris.html
https://idryos.blogspot.com.tr/2017/04/iris-yellow-sar-susen.html
Arama kelimeleri : how to plant iris , when to plant iris , iris flower , when to plant iris bulbs , iris plant care , where to plant iris wild iris plant ,
17 Ağustos 2017 Perşembe
16 Temmuz 2017 Pazar
Eşek arısı örümceği
Lavanta bitkisinin çiçekleri arasında ağ örmüş bir örümcek . Lavanta'nın güzel kokusu bize nasıl güzel kokuyorsa , çeşitli böcek , sinekler ve arılarda bu kokunun peşine düşerler , böylelikle örümceğin ağasına takılırlar . Latincesi Argiope Bruennichi yaban arısı örümceği , Şekil itibarıyla yaban arısına benzediğinden genelde onlarla beslenirler , diğer böceklerde beslenir . Özelikle çok çiçekli ve veya güzel kokan çiçeklerin dalları arasına ağlarını kurar ve avlarının gelmesini bekler. Burada hamine dişi bir örümcek görünmektedir . Erkekler daha küçük dişiler daha büyük ve hamile olduklarında biraz daha irileşirler : Zehirleri insanı öldürecek düzeyde değildir , çiftleştikten sonra erkeğini öldürmeye kalkar , yakalarsa öldürür . Erkek arısına benzemek için ağında baş aşağı şekilde durur ve avını bekler , çekirge , kelebek , sinek arı ve eşekarısı yeyecekleri arasındadır . 2001 de Almanya'da yapılan bir araştırmada yılın örümceği olarak seçilmiştir. ( Gattung )
3 Temmuz 2017 Pazartesi
29 Mayıs 2017 Pazartesi
1 Mayıs 2017 Pazartesi
Tavus kuşu - Peacock - Paon
Arama kelimeler : the peacock , peacock feather , peacock image , peacock blue , peacock feathers ,
21 Nisan 2017 Cuma
Su Süseni , Sarı Süsen , bataklık süseni, Su alevi , Iris Pseudacorus , water flag , yellow flag
Su Süseni , Sarı Süsen , bataklık süseni, Su alevi , Iris Pseudacorus , water flag , yellow flag olarak adlandırılır.
Çok yıllı olan bu bitki , otuz cm den bir buçuk metreye kadar uzayabilir. Kök kısmı balçığa /toprağa yarı batmış bir şekilde yüzeye paralel bir şekilde uzayarak giden köklerinden filizlenerek çoğalır . Kökler 20 cm kadar uzar . 4-5 cm kalınlığındaki bu köklerin üzerinde saçak kökler bulunur. Yaprakları direkt bu köklerden gelir , göbekten sağ /sola sıralı sıkışık bir şekilde yukarı doğru uzayarak genişleyen yaprakları bir ortaçağ kılıcı şeklini andırır . İlkbaharda yaprakların arasında yuvarlak bir sap oluşturur ve uzayarak sarı renkte çiçekler verir .
Resimde görüldüğü gibi çiçekler üçlü bir şekildedir. Üçer büyük taçlı yaprak , üçer orta boylu taç yapraklar ki bu yaprakların altında polen taşıyan erkek ve dişi organ , üçer tane sahte çiçek yaprağı olan sarı renkli minik yapraklar bulunur. Nisan ve Temmuza kadar çiçeklenir. Temmuz Ağustos’ta beş ile on cm arası büyüklüğünde silindir kapsüller verir . Bu kapsüllerde üçer sıralı tohumlar verir. Tohumlar uzun süre bu kapsülde yasayabilir , hatta bir sene boyunca yaşar , kapsülden çıkığında filizlenerek büyür. Özellikle dere veya göl kenarlarında kapsüller suyun üzerinde kalarak farklı yerler ulaşabilir ; çimlenmesi için özellikle gün ışığına ihtiyacı vardır.
Süsen yaprakları büyük ve küçük baş hayvanlarda ishal yapabilir , kuru yapraklar dahil .
Orta doğu , Türkiye , Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde ana vatanı ; sonradan da Ada ülkelerine , Güney Amerika , orta ve Kuzey Amerika kıtasına yayılmıştır.
Süsen çiçeğin faydaları :
Avrupa ülkelerinde Kullanılmış suları doğaya salmadan önce yaptıkları lagünlerde suyun dinlenmesi ve temizlenmesi amaçlı doğal kanallarda tampon olarak bu süsen bitkilerini ekmekteler , bu şekilde doğayı ve görselliği tahrip etmeden doğal yollardan suyu ve toprağı temizlemiş ve süzmüş oluyorlar . Uzun dönemli az masraflı bir çalışma .
Deri sektöründe ; kök kısmı derinin dayanıklılığını artırmak amaçlı kullanılıyor (Tabaklama) . Tıp ta ise antik Yunalılar'dan ortaçağ a kadar katarak ve bazı ağrılara iyi geldiğinden 1500 lü yıllarda o kadar çok tüketilmiş ki yok olma aşamasına gelmiştir. Günümüzde az kullanılmamaktadır . Soluk borusu mukazasını çoğaltma branşları rahatlama özelliği ve idrar söktürücü , ödem giderici , hipertensiyon ve kalp yetmezliği gibi alanlarda az dozda kullanılmaktadır .
Su Süseni , bozulmuş verimi düşmüş kirlenmiş toprak alanlarda ekolijik dengeyi sağlama amaçlı olarak ta kullanılır. İlerleyen yıllarda oradaki toprağın veriminin artmış olduğu gözlemlenmiştir.
Bazı Avrupa ve Amerika şehirlerinde Süsenin simgesi kullanılmaktadır vede Zambak ile çok karıştırılır.
19 Nisan 2017 Çarşamba
17 Nisan 2017 Pazartesi
16 Nisan 2017 Pazar
12 Nisan 2017 Çarşamba
6 Nisan 2017 Perşembe
4 Nisan 2017 Salı
17 Mart 2017 Cuma
14 Mart 2017 Salı
12 Mart 2017 Pazar
8 Mart 2017 Çarşamba
4 Mart 2017 Cumartesi
İlkbahar ve Dağ , Spring and Moutain
İlkbahar çiçeklerin açtığı her tarafın yeşerdiği ve temiz dağ havasını solunduğu , kırlarda bahçelerde çiçek kokuların birbirine karıştığı zaman . Tabiatın uyandığı bitkilerin filizlendiği , hayvanların ve insanlar huzur veren mevsim . Kış yorgunluğu , soğun havanın bittiğini , kışlık kıyafetlerden kurtulmanın , elektrik , doğal gaz faturaların düşeceğini müjdeleyen , günlerin uzayacağı anlamına gelen ve buna bağlı olarak kendimize daha fazla zaman arayabileceğimiz , doğal ve güneşten daha fazla zaman ayıracağımızı , insanların içini aşk ile dolduran mucizevi bir mevsimdir ilkbahar. Daha neler söylenir neler .
Burada Toros dağ zincirini denize en yakın ve yüksek noktası olan (Denize yakınlığı bakımından en yüksek tepesi)
Antalya Kemer deki Tahtalı dağ zirvesi görünmekte , önde can eriği ağacının çiçekleri .
01/03 tarihinde çekilmiştir.
26 Şubat 2017 Pazar
Kirli hanım çiçeği , Zinnia , Zinnien , Cynia , Elegant Zinnia
Kirli hanım çiçeği , Zinnia , Zinnien , Cynia , Elegant Zinnia
Zinia çiçeği veya zinnia çiçeği Türkçesi Kirli hanım çiçeği .... Türkçe'mizde yine güzel bir çiçeğe tuhaf bir isim konulmuş ... Zinia çiçeği 20 den fazla çeşitleri vardır , Papatyagiller ailesindendir , Doğal ortamda kurak çayırlarda bulunur Orta Amerika kıtası ana vatanı sayılır (keşif edilen 1750 li yıllarda Meksika da doğal ortamda keşif edilmiştir) , Özellikle uzun sapı ve renk çeşitliliği ile göz kamaştırıcıdır , bir çok rengi vardır ve ülkemizde çiçekçi ve peyzajcılardan temin edebilirsiniz , fidan olarak satılmaktadır , Zinnia çiçeği olarak söylemeniz yeterlidir, İyi bakıldığında bir daldan altı , yedi çiçek alınabilir , mevsimlik olan bu çiçekler yaz sonunda tohumlarını alarak gelecek yılda ekebilirsiniz , Güneşli veya yarı güneşli yerleri sever , bir dal çiçek yaprakları ve çiçekleri ile 30 cm çapında bir alanı kapatır , İyi bakıldığında 5 -6 cm kalınlığında çiçeği olur . Yaz ortasında kuruyan çiçekleri budayarak daha genç ve görünümü daha güzel durur , yaz sonunda yaprakları renk değiştir (lekelenir , külleme olabilir) dolayısıyla sökülür ve yeni çiçek ekmekte fayda vardır. Kendi bahçeniz var ise ayı yerde sökülmeden kalabilir , gelecek yıl oradan tekrar çıkar .
Kelebekleri çok seviyorsanız bu çiçek tam size göre , kelebeklerin çok sevdiği çiçeklerdendir . O kadar ki çok yakına gelseniz bile kaçmazlar , fotoğraf çekmek için çok iyi bir fırsat olur .
Çiçeğin ismi Alman bir botanik ve anatomist olan Johann Gottfried Zinn 'e adfen nam edilmiştir . J.G. Zinn anavatı olan Meksika'da bu çiçekleri inceleyip tohumlarını çantasına koymaktaydı , bu sırada bir hırsız tarafında darp edilip çantasını çalıp , ama içerisinde sadece çiçek tohumları olduğunu gördüğünde -" Bu adam deli , kafayı yemiş " olduğunu düşünerek onu rahat bırakıp gitmiş , Hikaye o kadar ilginçtir ki arkadaşı tarafından bu çiçeğe ismi atıf edilmiştir Zinnia ....
Tohumlar Mart -Nisan aylarında ekilir , fideleri Mayıs - Haziran da bahçeye ekilir . yirmi cm aralıklarla ekilir , Normal bahçe toprağında veya teknik terimlerle asidik , alkalit , nötr topraklarda yetişir , Toprağın nemli olması iyi olur ama çamurlanmaması şartı ile ,
Önemli uyarı : Sulamayı kesinlikle üsten yapmayınız yaprakları su değdiğinde , külleme , yaprak sararması ve yanığı oluşabilir ; bu nedenden damlama sistemi ile yapılması en doğru şekilde olur .
Bitlenme , sülük ve akarlar da bitkinin hastalanmasına neden olur ,
22 Şubat 2017 Çarşamba
Nakkaş Sarmaşığı , Cymbalaria Muralis , Cymbalaire des Murs
Nakkaş Sarmaşığı , Cymbalaria Muralis , Cymbalaire des Murs , Zimbelkraut , Cymbalaria Bluszczykowata ,
Sıraca otugiller familyasındandır. Kimi araştırmacılara göre Lamiales ( Bağayarpağıgiller den .)
Aromatik kokulu çok yıllı otsu bir bitkidir . Genelde Nakkaş sarmaşığı veya otu kayaların üstündeki topraklarda veya kaya diplerinde , eski yarı yıpranmış duvarlarda rastlarız fakat çiçekleri küçük olduğundan güzelliği gözden kaçırıyoruz sadece ot olarak görüyoruz . Yaprakları yuvarlak veya yuvarlağa yakın çiçekleri yoğun olarak , mor veya fuşia açık/koyu tonlarında dır , ortası sarı lekelidir . çiçeği üst iki tacı motifli olup alt üç tacı sade renktedir .
Güney Avrupa ve Asya ana vatanı ama bütün Avrupa ve ülkemizde genelde güney de ve bazı diğer bölgelerde rastlanır.
Çiçeklenme Nisan , Mayıs tan Kasım a kadar olur , Akdeniz kıyılarında Şubat ortaları Martta çiçeklenir. Çiçekler polen yolu ile döllenir ama çiçekler hem dişi hem erkek şeklinde olur (Hermafrodit ) . Tohumların dağılımı püskürtme yöntemini kullanır , bulunduğu yerden yirmi otus santimetre ileriye püskürterek yayılır .
Sıraca otugiller familyasındandır. Kimi araştırmacılara göre Lamiales ( Bağayarpağıgiller den .)
Aromatik kokulu çok yıllı otsu bir bitkidir . Genelde Nakkaş sarmaşığı veya otu kayaların üstündeki topraklarda veya kaya diplerinde , eski yarı yıpranmış duvarlarda rastlarız fakat çiçekleri küçük olduğundan güzelliği gözden kaçırıyoruz sadece ot olarak görüyoruz . Yaprakları yuvarlak veya yuvarlağa yakın çiçekleri yoğun olarak , mor veya fuşia açık/koyu tonlarında dır , ortası sarı lekelidir . çiçeği üst iki tacı motifli olup alt üç tacı sade renktedir .
Güney Avrupa ve Asya ana vatanı ama bütün Avrupa ve ülkemizde genelde güney de ve bazı diğer bölgelerde rastlanır.
Çiçeklenme Nisan , Mayıs tan Kasım a kadar olur , Akdeniz kıyılarında Şubat ortaları Martta çiçeklenir. Çiçekler polen yolu ile döllenir ama çiçekler hem dişi hem erkek şeklinde olur (Hermafrodit ) . Tohumların dağılımı püskürtme yöntemini kullanır , bulunduğu yerden yirmi otus santimetre ileriye püskürterek yayılır .
15 Şubat 2017 Çarşamba
Aristoloche , Loğusa otu , Aristolochia
Aristoloche , Loğusa otu , Aristolochia
Otsu bir bitki olan Loğusa otu üç yüz den fazla türü vardır . Çiçekleri birbirinden farklıdır . Yunan botanikçi Dioscorides Pedanius Türkiye'de Skoridos olarak bilinen hekim , farmakolog , botanist . (Bu arada Skoridos Rama İmp. zamanında Anadolu'da Adana civarında yaşamıştır.) ismini vermiştir Aristo- Mükemmel ve Lokhia - Doğumda yatış anlamındadır. Çok ağıt toksik etkisi vardır ve aristoloşik asidinden dolayı kansorojen olarak değerlendirilir ve böbreklere ağır etkiler yapar (Aristolochia Clemantitis )
Tarihte Teofrast (Theophraste) Bitkiler tarihi kitabına göre , bitkinin rengi , kokusu , tadı , tıbbi etkileri , kullanma şeklini ve muhafazasını anlatmıştır. Bitkini yapısını detaylı bir şekilde anlatmıştır. Bitki türüne göre boyları bir kaç santimetre den bir , iki metre ye kadar uzayabilir , Bazıları tırmanıcıdır, ve kökleri yumru veya salkım şeklindedir . Tohumları kapsül içerisindedir . Akdeniz etrafı sıcak bölgelerde vede nadiren akdeniz üstü orta soğukluktaki ülkelerde de görebiliriz . Doğal artamında genelde ormanlarda yaşar , istilacı bitkilerden sayılır bazı çeşitleri kapladığı bitkiyi boğar (yaşam alanın kısıtlar ) hatta Aristolochia Littoralis cinsi bazı türleri tırtıl ve kelebekleri zehirler . Ancak bir çoğu da kelebelleri kurtarıcısı sayılı çünkü tırıl iken bu bitkilerle beslenenler düşmanlarına karşı zehirli bir hal alır ve yaşamları tehlikeye girmez . Güveler de bu bitkiden faydalanır .

Kaydol:
Kayıtlar (Atom)