25 Haziran 2016 Cumartesi

Cezayir Menekşesi ; pervenche , vinca latincesi çeşitleri vinca minor, major , herbacea

Cezayir Menekşesi  ; pervenche , vinca latincesi çeşitleri vinca minor, major , herbacea olarak Türkiye de mevcut bulunur . 
Eflatun Morumsu bir rengi vardır . çiçek  mavi renginde mevcuttur. Cezayir menekşesinin tam rengi Pervanş  : Maviye çalan koyu eflatunsu griğimsi dir .   Avrupa tarihinde "Pervanş gözlü" diye tanımladıkları güzel gözlülere denir . Mavi gözlü . Tarihte bu renk için ayrı birkaç hikayesi vardır .
Ilıman bölgelerin en iyi yer ötücülerindendir. Bu çiçek kendi kendine çoğalır kışın yaprak dökmez ve güneşli bölgeleri sever . İlkbaharda çiçeklenir;  ormanlık alanda mavi çiçekleri olan bu örtücü bitkiye rastlanır. 

Cezayir menekşesi nasıl çoğalır ? diye sorarsanız ; aynı çilekte olduğu gibi bu bitki dallarının değdiği yerde köklenerek çoğalır.
Cezayir menekşesi  güveler ve bazı kelebekler tarafından sevilir . Zakkum kelebeği , sfingiga kelebeği ( bazen çiçeklerin üzerinde görürüz , bir tür tehlikeli arı zannederiz , çiçeğin üzerinde arı kuşu gibi kanat çırparak sabit kalır ve uzun hortumu ile çiçeğin özüne ulaşan tehlikesi olmayan bir güve türüdür (Pul kanatlı)
İsveç'li doğa bilimcisi Carl Von Linné tarafında 1753 tanımı konulmuştur . (incelemesi)

                Cezayir Menekşesi nereye ekilir  ?  özellikle bahçelerimizin gölgede kalmış veya ağaç altları ve istenilen her yerde zemin örtücü olarak kullanılır.
Cezayir menekşesi faydaları nelerdir ?  Yapraklarında alkaloid (amin) maddesi bulunur . Bağımlılık yapıcı bu madde damarların genişlemesine yol açar  , tansiyon düşürücü etkisi vardır . Daha fazla teknik bilgiyi tıp sayfalarında bulabilirsiniz . Kilit kelime Vazodilatör (Vasodilatateur) .Çok eskiden (Türkiye harici) bitki bazı rahatsızlıklara (halsizlik, baş ağrısı  ... vb) iyi geldiğinden soğuk ve uzun süre kış geçen bölgelerinde vücut  direncini geçici olarak artırmak için kullanılmıştır .


                 Cezayir menekşesinin anlamı nedir  ? “Hisli hatırlamak” tir . biraz açacak olursak : Mutluluklar arasında küçücük bir anı  simgeleyen küçük sade bir çiçektir.  Çiçeklerin ismi Türkçe'ye çevrildiğinde bu duygu veya anlamları içeren açıklamalar düşünülmediğinden çiçek ismi ile anlamları arasında bir bağlantı kuramazsınız maalesef .  Cezayir menekşesinin ismi “maviş” olabilirdi: küçük, mavi ve arkadaşlığı ve sevgiyi simgeler ve bir kişiye özdeşleştirilebilir ,  atıyorum 10 yıl geçsene bu çiçeği gördüğümüz -de maviş olarak hatırlayabilirsiniz ,  hisli ve duygulu bir şekilde arkadaşımızı anımsayabilirsiniz  . Cezayir menekşesi , Cezayir’da var mi ? aceba ….