26 Şubat 2017 Pazar

Kirli hanım çiçeği , Zinnia , Zinnien , Cynia , Elegant Zinnia

Kirli hanım çiçeği , Zinnia , Zinnien , Cynia , Elegant Zinnia 



    Zinia  çiçeği veya zinnia çiçeği Türkçesi Kirli hanım çiçeği .... Türkçe'mizde yine güzel bir çiçeğe tuhaf bir isim konulmuş ... Zinia çiçeği 20 den fazla çeşitleri vardır ,  Papatyagiller ailesindendir , Doğal ortamda kurak çayırlarda bulunur Orta Amerika kıtası ana vatanı sayılır (keşif edilen 1750 li yıllarda Meksika da doğal ortamda keşif edilmiştir) ,   Özellikle uzun sapı ve renk çeşitliliği ile göz kamaştırıcıdır , bir çok rengi vardır ve ülkemizde çiçekçi ve peyzajcılardan temin edebilirsiniz , fidan olarak satılmaktadır , Zinnia çiçeği olarak söylemeniz yeterlidir, İyi bakıldığında bir daldan altı , yedi çiçek alınabilir , mevsimlik olan bu çiçekler yaz sonunda tohumlarını alarak gelecek yılda ekebilirsiniz , Güneşli veya yarı güneşli yerleri sever ,  bir dal çiçek yaprakları ve çiçekleri ile 30 cm çapında bir alanı kapatır , İyi bakıldığında 5 -6 cm kalınlığında çiçeği olur . Yaz ortasında kuruyan çiçekleri budayarak daha genç ve görünümü daha güzel durur , yaz sonunda yaprakları renk değiştir (lekelenir , külleme olabilir) dolayısıyla sökülür ve yeni çiçek ekmekte fayda vardır. Kendi bahçeniz var ise ayı yerde sökülmeden kalabilir , gelecek yıl oradan tekrar çıkar .
   
      Kelebekleri çok seviyorsanız bu çiçek tam size göre , kelebeklerin çok sevdiği çiçeklerdendir . O kadar ki çok yakına gelseniz bile kaçmazlar , fotoğraf çekmek için çok iyi bir fırsat olur .
      Çiçeğin ismi Alman bir botanik ve anatomist olan Johann Gottfried Zinn 'e adfen nam edilmiştir . J.G. Zinn anavatı olan Meksika'da  bu çiçekleri inceleyip tohumlarını çantasına koymaktaydı , bu sırada bir hırsız tarafında darp edilip çantasını çalıp , ama içerisinde sadece çiçek tohumları olduğunu gördüğünde -" Bu adam deli , kafayı yemiş " olduğunu düşünerek onu rahat bırakıp gitmiş , Hikaye o kadar ilginçtir ki arkadaşı tarafından bu çiçeğe ismi atıf edilmiştir Zinnia .... 

       Tohumlar Mart -Nisan aylarında ekilir , fideleri Mayıs - Haziran da bahçeye ekilir . yirmi cm aralıklarla ekilir , Normal bahçe toprağında veya teknik terimlerle asidik , alkalit , nötr topraklarda yetişir , Toprağın nemli olması  iyi olur ama çamurlanmaması şartı ile ,
       Önemli uyarı : Sulamayı kesinlikle üsten yapmayınız yaprakları su değdiğinde , külleme , yaprak sararması ve yanığı oluşabilir ; bu nedenden damlama sistemi ile yapılması en doğru şekilde olur .
Bitlenme , sülük ve akarlar da bitkinin hastalanmasına neden olur ,

rengarenk çiçekler ,