2 Haziran 2016 Perşembe

Sikas , Cycas Revoluta , Japon sikası , sagou-tier

Sikas , Cycas Revoluta , Japon sikası , sagou-tier

seed sales international . Tohum satış fiyat almak için mesaj yazınız idryosonder@gmail.com   

           




































                          Büyümesi uzun yıllar alan iğne yapraklı palmiye görünümlü  çok güzel bir süs bitkisidir. Palmiye familyasından gelmemektedir .  Ana vatani Japonya ve Çin'dir. Japonya da Nansei ve Ryükyü  adaları Çin’de ise Fujian bölgesidir. Bu bölge  kayalıklar ve falezlerin üzeri Cycas larla kaplıdır. Budist ve Sinto (Jinja) tapınaklarda da çok sayıda bulunur ve keşişler tarafından korunur ve bakılır.  Uzun yıllar yaşayabilir ve boyları 7 metreye kadar uzayabilir (ülkemizde bu boy bulunmamaktadır)   

           Sikas ne kadar yasar ? sorusunun cevabı 50 ile 100 yıldır …  Erkek dişi ayrımı vardır ; bitkinin göbek kısmından çiçek gelişir , gelişmiş bir erkek 30 cm -50 cm ve 8 ile 15 cm kalınlığındadır resimde görülen erkek üreme organıdır. Polenleme  rüzgar ve böcekler sayesinde olur . Dişi cycas (sikas) erkek bitki tozlaşması sırasında uçan polenleri yapışkansı bir sıvı ile yakalar ve yapışan polenler sıvı kurudukça çiçeğin içerisine alarak döllenir . Yalnız dişi tübe  oluşmaz ve tozlaşmasından 6 ay sonra tohumlar çıkar . Sikas tohumları parlak kırmızı şeklinde olup yassı kestaneden biraz daha büyük tohumları vardır . Sikas açık tohumlular sınıfına girer ( Gymnospermae = Yani tohumu çevreleyen bir meyve yoktur ).
Sikas ilk detaylı incelemesini botanik bilim ile uğrşan İsveç'li C.Peter Thunberg 1782 de yapmıştır.  İsmi de latince de revoluta'nın yuvarlanarak revolutus şeklini almıştır .

Sikas bitkini zararlari nelerdir ? : Toksik bir bitkidir . Sikasın enzimi vardır oda bir aminoasit – nörotoksiktir  . Bir hayvanın onu yemesi durumunda on iki saat sonra  kusma , ishal , burunda kanama oluşur devam eden durumlarda ölüme kadar götürür.

Sikas'ın yararı var mı? Sikas bitkisini yararları o ülkenin anavatanı olan yerlerde daha iyi bulabiliriz dolayısıyla Japonya ve Çin'de tüketilir . Yaprakları uzun süre kaynatılır bu şekilde  nörotoksik etkilerinden kurtulmuş olur . Amidon dan zengindir. 






Sikas , Cycas Revoluta , Japon sikası , sagou-tier

Cycas in gövdesinde de  faydalanmaktadırlar ; Japon kültürüne özgü bazlama yapılır , ismi sagu dur . Sagu (Sagou) nedir ? Sagu bir çeşit palmiyenin gövdesinden elde edilen (Sagu palmiyesi Sagoutier) un ve bununla yapılan bazlamadır. Japon bazlaması . Yalnız Sikas tan elde edilen saguya “çakma sagu” denilir . Orijinal Sagu Sagu palmiyesinden elde edilir . Bu bazlama proteinsiz, yağsız, vitaminsiz , mineral sizdir …  Genelde Papua yeni Gine halki Papu’lar ; Borneo adasını son jungle halkı (Amazon ormanları) Saravak (Sarawak ) yörükleri  ayrıca Endonezya’nın Sumatra kırsalında Mentavai adasında (Mentawai) yaşayan otoşton (autochtone) = kendine has giyim ve yasam sekli olan insanlar tarafından da tüketilir 


.  https://plus.google.com/105459207498800893440/posts/Qot5cFkav2D?pid=6193314121711971010&oid=105459207498800893440