19 Eylül 2019 Perşembe

Udumbara Çiçeği , Youtan Poluo

             Budizim inancında , efsaneler arasında görülen 3000 yılda bir açtığına inanılan mucize bir çiçek olan Udumbara çiçeği resimlerde görüldüğü gibidir.



























*** ***




          Udumbara çiçeğin diğer adı Youtan Poluo eski Hint dili olan Sanskritçe de “Cennetten gelen hayır çiçeği” anlamındadır . Cennetten gelen çiçek olduğuna göre iyi bir çiçektir ?!
Resimde bir mercek sayesinde resimleri görünmektedir. Baş kısmı 1 milimmetre yakın sap uzunluğu 6 mm civarında sıralı , aynı boyutlarda dizilmiş bir şekilde kuru bir kalas üzerinde çıkmıştır . Ağaç kesilip biçilse bile halen yaşadığı/ canlı olduğu söylenir hatta bazen keresteden yapılmış bir kapı veya pencere çerçevesinden bir kaç yıl sonra reçine dışarı sızar . Acaba gerçekten de Udumbara çiçeği ağacın gövdesinde yada özünde veya Budistlerin inancına göre ağacın ruhunda bu çiçek ortaya mı çıkıyor ? 2017 veya 2018 de bu çiçeği Türkiye’de görüldüğü söylendi , demek ki 3000 yılda bir görülmüyor , öyleyse 100 yılda bir görülen çiçek mi ? Acaba bir bitkini 3000 yılı dolduran süreçte mi ? oluşuyor tabi ki o süreçte çeşitli bağdeleler atlatabilirse . Burada 15 yıl önce mazot tankının ölçüm çubuğunda yapıldı ve udumbara çiçeği burada görüldü ... Antalya Kemer İdryos antik kentinde 


















Öğleyse nedir bu Udumbara çiçeği ?  Günümüzde Avatar çiçeği de deniliyor , doğrusu her kez tuhaf gördüğü bitkiyi avatar filmindeki doğa üstü bitkilerle veya hayvanlar ile bağdaştırıyoruz.

Udumbara çiçeği görmek oldukça nadir dir bu nedenle Budist inancında güçlü , iyilik dolu , dürüst bir kralın dünyaya geldiğine inanılır. İnsanlara barış , mutluluk , iyilik ve huzur getirdiğine inanılır .... Eh artık bir 3000 yıl rahat ederiz artık :)

Udumbara çiçeği ağaçlarda veya bitki yaprakları üzerinde parazit olarak yetişiyor . Ama nasıl ? Havada uçarak tohumların gelmesi gerekir sanırım , biraz daha gerçekçi ve bilimsel yaklaşırsak ölmüş bir ağaç parçasını içinde bu kadar narin bir şeyin çıkması oldukça zor üstelik mazotta yıllardır batırılmış ve çıkartılmış .. ?!  Google amcaya sordum ve araştırdım karşıma bir isim çıktı Doç.Dr. İsmail Eker . Tam yazısını bulamadım gerçeği araştırmaya devam edeceğim... Doç. Dr. göre mikroskop
ta yapmış olduğu incelemede bunun Neuroptera familyasından Chysoperla Carnea bir böcek larvaları , bu böcek yeşil renkli büyük kanatlı narin bir böcek 1 , 1,5 cm uzunluğunda 0,5 cm kalınlığında bir böcek , hatta faydalı bir böcek bitkilerin üzerindeki bitlerle besleniyor . Sadece burada çelişen normal da böğle yumurtalar bu kadar narin sapların üzerinde nasıl yumurtluyor ? fotoğraf çektikten sonra video görüntüsü de aldım , hafif bir rüzgar esintisinde deforme olmadı . Yumurtalar simetrik uzaklıkta , yanlış bilmiyorsan yumurtalar birbirlerine yakın olması gerekiyor daha korunaklı olur. Artık yumurta mı Udumbara çiçeği mi ? karar sizin .

Bu araştırmalarında ilginç bir yazıya rast geldim Kaderler Tableti” Mehmet Mollaosmanoğlu romanında Udumbara Çiçekleri adlı bir bölüm bulunmaktadır . Okunmasını tavsiye ederim .