29 Mayıs 2016 Pazar

Cüce Palmiye orijinal ismi Chamaerops Humilis , Doum Pamlier , Dwarf Palm


                Cüce Palmiye orijinal ismi Chamaerops Humilis  , Doum Pamlier , Dwarf Palm

           Akdeniz'e özgün kısa boylu bir palmiye türüdür . Ekonomiye    katkısından  çok   süs bitkisi    olarak   yetiştirilir .   Bir tek  kökten birkaç  gövde verir ve kök kısmında üreyerek çoğalır , bu tür bitkilere sespitöz yani bir kökten birkaç gövde bir arada  büyüyen   bitkilere denilir .  Diğer palmiyelerde bu şekilde değildir .
Cüce palmiyeyi normal palmiyeden nasıl ayırt ederiz ?  Sanırım bu soruya biraz gülümsemiş sinizdir .  Boyunun küçük  olaması  topluca birçok  gövdeden   oluşması . İsmi  Yunanca anlamı  “yere atılmış palmiye” ; anlamındadır bu şekilde palmiye   görürseniz akılınıza Cüce palmiye  chamaerops  gelsin .
             Bu palmiyeler her gövde ya dişidir yada erkek . Doğal ortamda boyları iki üç metreyi geçmez ama botanikçiler altı yedi metreye kadar bu ağaçları üretiyorlar. Diğer palmiyelerde olduğu gibi gövdesi kerestelik odun olarak kullanılmaz , bunlara yalancı gövdeli ağaçlar denir . (Palmiyeler , hindistancevizi ağaçları , muz ağaçlari [muz ağacın gövdesi iç içe sarılıp sıkıştırılmış yapraklarıdır], Strelizia nikolai , gezginci ağaç , yukka , ejder ağacı  yalancı gövdeli ağaçlardır.)   



            Bazı kuzey Afrika ülkelerinde , Fas ta mesela bu bitkiler mezarlıkların etrafına veya türbelerin etrafına ekilir böylelikle küçük veya büyük baş hayvanların içeriye girişini  engeller . Bir nevi çit görevi yaparak hem görsellik bakımında  güzel görünür hemde mezarlıklarda hayvanların gezmesini engellemiş olur.             Yaprakları bir metre çapına kadar büyüyebilir ve palmiyede olduğu gibi yelpaze seklindedir. çiçekleri odunsu bir kabuğun içinde sapı ile birlikte çelişerek  otuz kırk cm kadar uzar ve kabuktan patlayarak bir demet seklinde minik çiçekler çıkar . Farklı gövdelerde dişi veya erkek şeklinde sarımsıdır . Meyveleri salkım bir şekilde , küçük yuvarlak rengi kahverengi sarı karışımıdır. Etli kısımın içinde çekirdeği bulunur ve yenilmez .
          Doğal ortamda büyüyen bu palmiye  iki türü vardır : Chamaerops humilis ve phoenix Theophrasti dır.Bu cüce Palmiyeler İspanya , Portekiz , İtalya , Güney Fransa , Kuzey Afrika ülkelerinde Cezayir , Tunus , Fas , Libya da görülür , Foeniks Teofrasti cüce palmiyesi ise Yunanistan , Girit ve Türkiye de görünür . Bu ülkelerdeki adalarda çokça bulunur ayrıca Akdeniz bitki örtüsü ( Maki ) araçlarındandır .           Deniz kenarında kumsalda yaşayabildiği gibi kayalık , erişilmesi zor dağlık arazide ve yamaçlarda 1000-1200 metreler de de yasayabilir . Güneş alanları seven bu palmiyeler – 10 C° ye kadar dayanır . üzeri karla kaplı da olsa bitki yaşamayı sürdürür ama yeşermeye devam etmesi +10c° den sonra olur. Bu bitki çölleşme ve erozyona karsı kullanılabilecek bir bitkidir ve bazı ülkelerde kullanılmaktadır. Sık ve çabuk çoğalma özelliğinden bulunduğu bölgeyi kaplar ve geçit vermez . Doğal yangınlara karşı da dayanıklıdır , yandıktan sonra tekrar filizlenerek canlanır .      

yeni çıkmış cüce palmiye çiçeği

palmiye          Fransa'nın   Cezayir   istilası   sırasında ,  Kuzey   Cezayir’in   sahil   kısmı  ve yamaçları bu   ağaçlarla   kaplı   olduğundan   geçemiyorlardı    bu   nedenden    bir   çoğunu  ateşe   vermiş  olduğu   ve   bu   şekilde    Cezayir ‘in   iç   kesimlerine   ilerlediği    rivayet   edilir ….   Cüce   palmiyenin   ne   kadar   sık   ve  yoğun bir  orman   haline   gelebildiğinin   bir göstergesidir.



          Cüce palmiyenin ekonomiye katkısı nedir ? : Bitki genelde süs amaçlı ve de bir bölgeyi çevirmek amaçlı kullanılıyor . Ama yapraklarındaki lifler toplanarak , koltuk içi , yastık içi , yer yatağı içi ve benzeri amaçlarda kullanılmaktadır. Ayrıca süs eşyası , sepet , örme ip yapılabilir. Kuzey Afrika ülkelerinde bu amaçlarda kullanılmaktadır . Yeni filizlenen beyaz (çiçek) tomurcukları çiğ veya pişirilerek yenilmektedir , bir nevi beyaz lahana gibi . Tatsız olduğundan çeşitli baharatlarla tuzlu veya şekerli yemeği yapılarak yenilir .

palmiye