3 Haziran 2016 Cuma

Gülhatmi , Alcea Rosea , Passe-Rose , Althaea Rosea

Gülhatmi , Alcea Rosea , Passe-Rose , Althaea Rosea


    Ebegümeci ailesinden olan Gülhatmi  çiçeği  çok  yıllı  bir bitkidir .  Çok   yıllı   denilmesinin sebebi    ebatlarının  büyüklüğü vede  bir çoğunun yaşam döngüsü iki yılda tamamlamasından kaynaklı .   Boyları iki üç metreye hatta  dört  metreye kadar uzayabilir .  İlkbahar dan Sonbahara kadar beyaz , sarı , pembe , kırmızı , bordo , lacivert  , eflatun  gibi çeşitli renklerde vede bu renklerin açık- koyu tonlarında bulabilirsiniz. 


Doğu  Akdeniz kıyı ülkelerinden Avrupa ya yayıldığı söylenmekte özellikle Osmanlı İmp. buna çok katkıda bılınduğu söylenmektedir . Bir rivayete göre ise haçlı seferleri sırasında Kudüs’ten Avrupa ya geldiği tahmin edilmektedir. Halen günümüzde Avrupa ülkelerinde genelde yaşlı insanlar  (Hz) Yakup’un sopası olarak  gülhatmi çiçeğini adlandırır . Anavatanı Akdeniz kıyısı Orta-doğu bölgesidir.


                Gülhatmi bakimi ve ekimi  : genelde sıcak bölgelerde ilk veya son baharda , tohum olarak ekilmesi yaz ayında su geçirgen zengin topraklarda ekilir : Gülhatmi farklı renklerdeki çiçekler farklı çeşit toprakları sever koyu renk çiçekliler kumlu toprağı severken açık renkli çiçekliler ise killi toprağı sever . Güneşli veya yarı güneşli yerlere ekilir . Çok rüzgar alan yerleri sevmez. 

Gülhatmi çiçeği hastalıkları :  genelde pas lekeleri ve kin kanatlı böcekler parazitleri arasında yer alır , ayrıca tohumda çimlenme esnasında sümüklü böcek ve sülüklerden uzak tutmak lazım


             Gülhatmi nin faydaları yararları nedir ? : (Althaea Officinalis)  Belgemotu veya Derman Belgemotu ile ayni etkilere sahiptir . Avrupa da kök kısmını kullanarak pastacılık ve sakız sektöründe kullanılmaktadır . Biraz açacak olursak , bitkinin kök kısmında polisakkarit bulunmaktadır buda su  ile temas ettiğinde şişerek yapışkanlı bir jelatine dönüşüyor  . Bu olaya benzer etkiler sinekkapan bitkisinde de vardır , yapışkanlı sıvısı .  Gülhatmi,  Althaea oficinalis bitkisinde ise  de şeker, yumurta beyazı ve jelatin ekleyerek yumuşak şekerlemeler elde edilir ( Harib… pamuk gibi yumuşak olan şekerlemeler gibi yada reklamlarda veya filmlerde gördüğümüz bir sopanın ucuna takılan şekerlemeler gibi  .. Marshmallow , beyaz mallov , white Mallow  )