20 Haziran 2016 Pazartesi

ZAKKUM Nerium Oleander Laurier-rose , La adelfa , Laurel de flor , trinitaria , baladre , oлeaндp. Oléandre , Nérion, Lauraine , Rosage .

ZAKKUM  Nerium Oleander  Laurier-rose , La adelfa , Laurel de flor , trinitaria , baladre , oлeaндp. Oléandre , Nérion, Lauraine , Rosage .
Türkiye'nin sıcak ve kurak bölgelerinde yetişen  iki ile beş metre arası uzayabilen  beyaz , pembe , sarı , krem rengi ve kırmızı çiçek açan mis kokulu , kışın yaprakları dökmeyen ve susuzluğa en iyi dayanan toksik ve zehirli  bir bitkidir .  Özellikle Akdeniz  sahil kesimlerinde oldukça çoktur , bitkinin çiçekleri çok güzeldir . Park , bahçe , yol kenarlarına  oldukça güzel bir renk katar .  Çiçekleri Haziran dan Ekim'e kadar açar . Çiçekler tek sıra katlı olduğu kadar çift ve üç sıra katlı olabilir. 
Zakkum kaç dereceye kadar dayanır ? -9 ile -12 c° ye kadar dayanır ; Villa Romaine cinsi -15C° ye kadar . Ama tabiki bitki uzun donlara maruz kalırsa çoğunlukla ölür ; tavsiye edile min sıcaklık sıfır  derece dir  -5 C de içeri alınmalı.
Zakkum çeşitleri : Jannoch (kırmızı) Geant de bataille (çift kat kırmızı) , Angiolo pucci (Sarı) Alsace (beyaz), M. Allen , splendum giganteum , Rosario ,  (çift kat pembe) Prf.Granelle (çift kat kırmızı)  çeşitlerinden bazılarıdır . Ansiklopedik araştırmalara göre 160 çeşit bulunmaktadır .
   Bitki kesinlikle kocakarı ilacı olarak kullanılmamalı  yenmeli , çay olarak yapılmamalı , evcil küçük/büyük  baş hayvanlar kesinlikle yenmemeli çay olarak içilmemelidir   . Hayvanların  yemesi durumunda ki yemezler ölmesine neden olabilir ve ölmesi durumunda bile eti zehirlenmiş olabilir . Bir sığırın 30-60 gr yaprak yemesi ; bir küçük başın 5-10 gr yaprak yemesi bile ölümüne sebep olabilir . Su kaynaklarından uzak ekilmesi tavsiye edilir .
                Zakkum o kadar zehirlidir ki cehennemde günahkarların yiyeceğe / içeceği olarak bilinir ve kabul edilir :
Kuran-i  Kerim  Zakkum ile ilgili bazı ayetler :  Isra 17/60 , Saffat 37/62-67 , Duhan 44/43-46 , Vakia 56/51-55  ( Teyidi edilmedi)







Zakkumun doğal düşmanı  : Sphinx güvesi   dir . yeşil büyük tırtıl ve güvesi  askeri kamuflaj rengindeki kelebek (güve)
Zakkumun doğal düşmanı  : Sphinx güvesi   dir . yeşil büyük tırtıl ve güvesi  askeri kamuflaj rengindeki kelebek (güve)

https://www.youtube.com/channel/UC-9AABV_RaB-sjYZokLtW-Q/videos?view=0&shelf_id=0&sort=dd

https://500px.com/ondersahan

www.idryos.blogspot.com.tr

www.facebook.com/Idryos