Doğada trüf mantarı yakından fotoğrafı , Dış kabuğu oldukça serttir siyah küçük küçük elmas şeklinde gözenekleri var , içi görüldüğü gibidir . ve tadı tatsız ben şahsen yaş maya kokusu olarak algıladım , Akdeniz de çokça bulunur Türkiye'de çok talep edilen bir ürün değildir yurt dışında lüks olarak değerlendirilir , ama açıkçası tadı bir şeye benzemiyor . Yurt dışında kokusu ve besin değeri olarak aranan bir mantar türüdür , kolestrol içermez , çokça Potasyum içerir , magnezyum , sodyum , demir , kalsiyum , karbonhidrat içeriğinde bulunur . Genelde meşe ağaçların köklerinde toprağın hemen birkaç santin olyında veya yarısı üste yarısı toprak altında da rastlanmaktadır . Hasas koku alan köpekler tarafında ormanlık arazide bulunması çok kolaydır . Trüf mantarı genelde tprağın 5 ile 20 cm altında bulunmaktadır. Çıplak gözle de bulabilirsiniz ama çok iyi gözlemci olmak lazım Nisan aylarında toprağın üzerinin çatlaması vede biraz üste doğru kabarık olması trüf olma olasılığı vardır . En çok Fransa da tüketilmektedir , kilosu dönemine göre 250 euro ila 2000 euro arasında değişmektedir. 60-70 çeşit olduğu biliniyor genelde akdeniz kıyı ülkelerinde çok ça rastlanmaktadır .
Kuru geçen mevsimlerde mantar toprakta kurumaktadır , Ülkemizde Orman ve su işleri bakanlığı 2000 metre den fazla bir alana aşılı meşe ağaçları dikilmek suretiyle trüf yetiştiriciliğine başlamıştır . Ülkemizde diğer ülkelere göre oldukça iyi bir üretim potansiyeli vardır. Ormanlarımızda oldukça fazla trüf (kara elmas ) bulunmaktadır . İzinsiz yurt dişina çıkartmak yasak tır vede çezası vardır . Mart ayında Yurt dışına çıkartılmak istenen 30 kg trüf mantarı için 470 bin tl ceza kesilmiştir .
Trüf mantarı afrodizyak etkisi olduğu şöylenmektedir ... çokça potasyum ve diğer mineraller sayesinde söylenmiş olmalı , ama binlerce euro verip bu mantarı alana kadar ezcanelerde satılan viyagra tarzı ürünler kullanmak daha ucuz ve kolay bir yolu olur , çeşitli doğan macunlarda bulunmaktadır .
Trüf nasıl muhavaza edilir ? Trüf nasıl saklanır ? Trüf nasıl yenilir ? Trüf mantarı genelde ilk beş gün içerisisnde tüketilmeli , cam kavanoza koyup buzdolabında saklanılır . nemden korumak için pirinç içinde saklayanlarda var , Kağıt peçeteye sararak buzdalabında saklayıp yavas yavaş kuruması sağlanır ,
Direk dilimleyerek yenilir , yemeklere , salatalara yumurtanın üzerine , makarna yemeklerinde rendeleyerek veya dilimleyerek yenilir . yemeklere aroma ve tat katar