10 Mayıs 2018 Perşembe

Zembil Otu , Briza Maxima L. Briza Media , Grand Amourette . Трясунка большая

Briza Maxima l. , büyük aşk otu , Zembil otu , küpeli ot , tavşan küpesi , çıngıl , kuş yüreği  isimleri ile adlandırılır . 
                Yol kenarlarında , tarlalarda meralarda nadiren rastlarız , genelde Akdeniz bölgesinde çokça rastlanır. Otsu çiçekler , genelde  yaz aylarında rastlarız, 20- 50 cm kadar uzayabilen birçok dal üzerinde parlak saman rengi kalp şeklini andıran otsu çiçeklerdi . Carl Linnaeus tarafından binyediyüzelliüçte isimlendirilmiştir. 20-30 kadar çeşidi vardır. Bu şekilleri bölgeye göre Mart , nisan , Mayıs aylarında rastlarız ve kuruduktan sonra uzun süre bitkide kalır.  Kök kısmı topranın derinlerinde olduğunda aynı bölgede tekrar gelecek sene çıkabilir, -30 dereceye kadar dayanır.                          


              Kalkerli toprak, az oksiyenli veya tuzlu topraklara dayanır . Genelde arajma (çiçek bukketleri düzenlemesi) yapımında kullanılır dekoratif bir şekli vardır . Yaprakların rengi mavimsi yeşildir , sabah saatlarinde güneş ışınları karşıdan geldiğinde çok güzel parlayarak dikkat çekiçi olur , ince dallarında sarkan bu güzel şekiller insanı adeta büyülüyor , 
       
             Kuru hali vazoya konulara uzun süre kalır, özelikle kuru çiçek buketleri yapanlar bu bitki oldukça güzeldir . Tohumları toplanarak çoğaltılır ilkbaharda kök kısmında seyretilerek çoğaltılabilir . Her türlü toprakta yetişir , güneşli veya yarı güneşli alanda her türlü toprakta yetiştirilir.  10-15 cm den bahçe makası ile budanır.

Bazı çeşitleri şunlardır : 
Briza Maxima : 50 cm kadar uzayabilir iri başaklıdır .
Briza Media (Russel) : yaprakları beyaz ve kren rengi karışık ora boy başaklı.
Briza Media (limouzi) , iri başaklı biz çins



Briza Media , Grand Amourette . Трясунка большая