13 Ekim 2018 Cumartesi

Ejderha kanı ağacı , Dragon blood tree

    Ejderha kanı ağacı

 Hint okyanusun bazı adalarında da görünür mesela Sokortra  ama  anavatını  kanarya adaları , Madeira , Cape Verde Ejderha kanı ağacı , reçinesinin kırmızı olmasından dolayı bu ismi almıştır , hatta yara aldığında kırmızı reçinesini yara kapatmak amacıyla dışarı çıkarmasıyla sanki kanıyormuş gibi görünmektedir .

       İlginç gönümü sayesinde oldukça dikkat çekicidir . Normal bir ağaç gövdesi üzerinde sık ve kalın budakları üzerinde iğne uçlu yaprakları bulunur . Ülkemizde yukka ( yucca) bitkisinin yaprakları gibi kenarları keski uçu iğneli .  susuzluğa ve sıcağa dayanıklı yapraklar . Her dal ve budakların ucu yukka nın yaprakları gibi top top şeklinde olur.







        Genişliği 1 metre ye kadar genişleyen boyları 10 metre ye kadar uzayabilir . Üst kısmı rüzgardan ters dönmüş bir şemsiyeyi andırır bu şekilde yaprakları güneşi tam alır vede yağmur yağdığında yağmur suyunun tamamın dallarından  gövdesine gelmesini sağlayacak bir yapıdadır . Gövdesini altında ise kökleri saçak kök olup ağacın genişliği kadar genişliğindedir . Dalları çok sıkıdır bu şekilde güneş kök kısmına sürekli gölde yapar . havada yakaladığı nemi yaprakları sayesinde suyu direk köklü kısma damlatır vede gölgede kalması sayesinde suyun buharlaşması asgariye indirilir.            Mart ayında çiçeklenir , meyve vermesi beş ayı bulabilir . 
     Yerel halk bu ağacın reçinesinden bazı hastalıklara tedavi amaçlı kullanmaktadır .